Tips til selvhjelp

I dag får dere et innlegg med noen råd og tips til selvhjelp etter psykisk vold. I dag gir jeg noen råd og tips til selvhjelp, basert på hva som fungerte bra for meg etter at jeg kom meg ut av et destruktivt forhold. Så dette innlegget blir personlig der jeg deler av egne erfaringer. Og jeg gir tips som jeg tenker kan fungere for andre med lignende erfaringer.

Da jeg kom meg ut av et psykisk voldelig forhold for noen år siden, så var mitt hovedfokus å repareres etter mange vonde år. Å bli meg selv igjen, og få livet mitt på plass igjen. Kan du kjenne deg igjen i det?

Og jeg hadde i en av fasene etter bruddet, et stort behov for råd og tips fra andre om hva jeg skulle gjøre for å repareres. Jeg kjente på det tidspunktet nemlig ingen andre som hadde opplevd det samme som meg, og som dermed kunne fortelle meg hva jeg skulle gjøre for å repareres. Jeg følte meg veldig alene med dette, og savnet altså å få vite hva andre som hadde opplevd psykisk vold, hadde gjort for å repareres.

Noen ga meg likevel et par råd, og det var råd som jeg er glad for at jeg fulgte. Ett av rådene som jeg fikk, og som fikk stor betydning for min reparasjon, var rådet om 

  • å begynne å tenke tankene som jeg hadde før jeg ble sammen med mannen. 

og som ble starten på min vei med å finne tilbake til meg selv igjen og til den jeg var tidligere. Jeg hadde jo mistet meg selv i det destruktive forholdet, så det å finne tilbake til meg selv igjen, og den jeg var tidligere, var veldig viktig for meg.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

Mine tips til selvhjelp

Med bakgrunn i savnet mitt etter at noen kunne gi meg råd og tips om hva jeg skulle gjøre, så er boken min Vendepunkt (2019) skrevet som en nær og personlig bok, der jeg deler av personlige erfaringer. Den inneholder mange råd og tips basert på det som fungerte bra for meg i min vellykkete reparasjon. I tillegg inneholder boken hvilke hjelpemidler som var nyttige for meg underveis. Her er et lite utdrag av tips fra boken min:

  • Jeg valgte å være åpen om mine erfaringer. 
  • Jeg søkte profesjonell hjelp i helseapparatet da jeg trengte det.
  • Jeg trakk meg unna destruktive relasjoner, relasjoner som ikke var bra for meg. 
  • Jeg holdt fast på de daglige rutinene mine når livet opplevdes tungt, som for eksempel å gå turer. 
  • Jeg takket ja til å delta i et gruppetilbud for voldsutsatte som Krisesenteret arrangerte. Dette bidro til at jeg forsto at jeg ikke var alene om erfaringer med den psykiske volden.
  • Jeg fikk jevnlig samtaleoppfølging på Krisesenteret så lenge jeg hadde behov for det. Jeg fikk i tillegg tilbud om å overnatte på senteret når jeg periodevis følte meg truet.
  • Jeg satte opp delmål og konkrete oppnåelige mål, og på den måten erfarte jeg framdrift og mestringsfølelse når målene jeg hadde satt meg ble oppnådd.

Fullstendig oversikt over hva jeg gjorde, mine hjelpemidler, råd og tips finner du i boken.