Silent treatment

Jeg har tidligere lagt ut et innlegg om makt og kontroll – hersketeknikker, og i dag får dere et eget innlegg om taushet som hersketeknikk. Altså silent treatment. For silent treatment er helt klart en hersketeknikk.

Å utsette noen for silent treatment, er etter min vurdering et kraftig våpen og en ekstrem form for nedgradering og maktutøvelse.  

Å bruke taushet som hersketeknikk overfor noen, er ikke greit å gjøre. Og det er veldig skadelig å bli utsatt for dette fenomenet, hvis man ikke er klar over hva som skjer. Så jeg mener at det å ha kunnskap om, at det er en hersketeknikk man blir utsatt for når noen møter deg med taushet, kan redusere skadeomfanget. Det kan til og med være god egenterapi å vite hva som skjer.

Det å utsette andre personer for taushet og ignorering, «silent treatment», er etter min mening, en ond hersketeknikk og et kraftig våpen. Det å ikke gi svar tilbake når noen henvender seg til deg, er også uhøflig, og er svært ødeleggende og nedbrytende for en relasjon. Det stenger for dialog.

Silent treatment

Jeg har selv erfaring med denne onde hersketeknikken i noen vanskelige relasjoner jeg har, blant annet i et krevende og destruktivt parforhold jeg var i for mange år siden. 

I dette spesielle parforholdet ble jeg ofte utsatt for silent treatment, som en avstraffelse når jeg sa ifra om mobbing og slem oppførsel. Når jeg konfronterte min eks med den vonde mobbingen som stadig skjedde, ble jeg møtt med en «øredøvende» taushet. Min eks straffet meg med taushet og ignorering tilbake. Jeg ble nok hørt, men min eks valgte å forbigå det jeg sa i taushet. Jeg fikk ingen respons. Det ble istedenfor igangsatt vonde og endeløse diskusjoner som ikke førte til noe konkret. Avledningen var tydelig.

Denne destruktive adferden til min eks ble ekstra tydelig under den lange og krevende bruddfasen da det endelige bruddet var et faktum for mange år siden. Da konfronterte jeg flere ganger min eks, og han valgte å ikke gi meg respons. Etter at bruddfasen og forholdet er over for lengst, fortsetter min eks med å ikke gi respons når jeg har gjort henvendelser til han. Hans valg, hans ansvar.

Les også: Min bok om psykisk vold og reparasjon av ettervirkninger

En avis som ville skrive et stort intervju med meg om psykisk vold, gjorde i den forbindelse en henvendelse til min eks. Og han valgte å ikke svare dem. Så min eks er fastlåst, nærmest fiksert, i dette med å ikke gi respons, både overfor meg og andre som tar kontakt med han.

Les også: Makt og kontroll – hersketeknikker

Hvordan er det å bli møtt med taushet

Lenge kjente jeg på frustrasjon, fortvilelse, forvirring og maktesløshet når det ble utøvd taushet som hersketeknikk overfor meg. Jeg ble også sint, og begynte i tillegg å tvile på meg selv. Jeg forsto ikke hvorfor disse personene reagerte slik overfor meg. Det var altså FØR jeg forsto hva som skjedde.

Men denne giftige adferden påvirker meg ikke lenger, slik den gjorde tidligere. Jeg har nemlig gjennomskuet alt, og forstått at det er en hersketeknikk. Og lar meg ikke lenger påvirke av slik giftig adferd.

Verified by MonsterInsights