Hvordan knuse en narsissist

På selveste Frigjøringsdagen passer det med et innlegg på bloggen om hvordan knuse en narsissist. Dette spørsmålet er det nemlig mange i vanskelige relasjoner som stiller seg, og her kommer svaret mitt på det. Her får du en metode for hvordan knuse en narsissist. Det handler selvfølgelig ikke om å knuse dem, bokstavelig talt, det er ment i overført betydning 🙂

Les også: Syndebukk i et destruktivt forhold

Hva er en narsissist?

7 klassiske kjennetegn:

  • Uvanlig høyt behov for oppmerksomhet og bekreftelser.
  • Sliter bak fasaden med dårlig selvfølelse.
  • Søker makt og status.
  • De kan være sjarmerende utad.
  • De mangler empati.
  • Skylder på andre, istedenfor å ta ansvar for egen adferd som skader andre.
  • Utnytter andre.

Narsissister er avhengige av oppmerksomhet fra andre i like stor grad som en narkoman er avhengig av dop. De trenger oppmerksomhet og bekreftelser fra andre for å eksistere, og for å føle seg viktig. De er avhengig av andre og deres forsyning av dette, for å regulere sin egen selvverd og dekke over deres sårbare jeg.

Siden narsissisten har et umettelig behov for oppmerksomhet fra andre, vil det skje at oppmerksomheten konstant dras mot dem, siden det er DER det alltid skjer noe. Ikke sant?

Les også: Hvordan vinne over en narsissist

Metoden for å knuse en narsissist

Metoden for å knuse en narsissist, er å stoppe med å ha oppmerksomheten hos narsissisten. Det er f.eks å slutte og respondere på agn som blir lagt ut bare for å få oppmerksomhet og reaksjoner fra deg. Det er å ignorere alt slikt som kommer fra narsissisten.

Når du flytter oppmerksomheten din vekk fra narsissisten og mere over til deg selv og dine behov, har du gjort en viktig endring. Du er nå igang med å fokusere på deg selv, framfor å ha oppmerksomheten hos narsissisten.

Å rette oppmerksomheten mere mot seg selv, istedenfor å ha oppmerksomheten rettet mot andre, kan for mange være en ny måte å være i verden på, og som kanskje må læres for å kunne forstå. Det å spørre seg selv «Hva trenger jeg nå?» kan kanskje til og med være utfordrende for noen.

Å kjenne etter egne behov og hva som er viktig, gjøres ved at oppmerksomheten rettes innover i en selv, istedenfor å være «der ute» og snakke om alle andre. Man retter oppmerksomheten inn i det indre landskapet, istedenfor å ha oppmerksomheten «der ute» og snakke om hva alle andre, for eksempel, burde gjøre. 

Les også: Min bok om psykisk vold og hvordan repareres

Hvordan knuse en narsissist

Hvordan knuse en narsissist, er altså å flytte oppmerksomheten over på seg selv og egne behov, framfor å ha oppmerksomheten hos narsissisten. Du kan nemlig aldri forandre narsissisten, men du kan forandre deg selv. Ved å ha mere fokus på deg selv istedenfor hos andre, så utvikles man. Og resultatet kan bli økt selvinnsikt og bedre kunnskap. Og det liker jo ikke narsissisten. Ved å ha oppmerksomheten hos deg selv istedenfor hos narsissisten, så svinner narsissisten hen og blir ubetydelig for deg. Narsissisten mister makten og kontrollen over deg.

Og hvem vil ikke bli fri, etter mange vonde år der andre har hatt kontrollen over deg?

Oppsummert:

  • Løsriv deg mentalt fra narsissisten ved å slutte gi narsissisten oppmerksomhet hver gang det legges ut agn. Altså bryt mønsteret som dere kanskje har etablert. Gi respons på det som er viktig, f.eks kun med det praktiske hvis dere har felles barn.
  • Spar på dokumentasjon for narsissistens trakasserende adferd og mobbing av deg.
  • Sett deg selv i førersetet i ditt eget liv. Bestem deg for å ta kontrollen over eget liv istedenfor at andre skal ha kontroll over deg.
  • Jobb med deg selv. Sett f.eks opp mål og delmål for deg selv utifra hva som er viktig for deg. Rett blikket fremover. Fokuser på egne behov, og hva du trenger.
  • Lytt til kroppen og signalene som den gir deg.

Les også: Å sette seg mål – og lykkes

Les også: Hva er narsissisme?

TIPS: Jeg har personlig testet ut denne metoden, og ja, den virker 🙂

Verified by MonsterInsights