Å sette seg mål – og lykkes med reparasjon etter psykisk vold

Hva mener jeg med det å sette seg mål, og lykkes med reparasjon etter psykisk vold? Hva betyr det å sette seg mål?

Å sette seg mål, er å se fremover og bestemme seg for hvordan fremtiden skal se ut. Man visualiserer inn i fremtiden. Å strekke seg mot et mål som ligger litt fremover i tid, betyr å se seg selv der hvor man har nådd målet. Underveis i denne prosessen, kan det være nyttig med delmål. Altså at man finner små, enkle mål underveis, slik at veien mot målet ikke skal bli for lang og monoton. 

Oppsummert blir det altså slik:

  • Sett deg et mål
  • Visualiser målet
  • Lag delmål underveis

Jeg er løsningsorientert og setter meg mål

Det å være løsningsorientert og å sette meg mål, har vært en svært viktig faktor til rask reparasjon etter at jeg kom meg ut av et psykisk voldelig forhold. Det har også vært god terapi for meg å sette meg mål, og å jobbe mot målet.

Jeg er en svært løsningsorientert person, som lett finner løsninger på utfordringer og problemer som kommer i min vei. Jeg mistet meg selv etter mange år i et psykisk voldelig forhold. Og det å finne tilbake til meg selv og den jeg var tidligere, var et mål jeg satte meg etter at den kaotiske og traumatiske bruddfasen var over. Men senskadene og ettervirkningene var mange, så det tok tid og var en lang vei å gå.  Da var det nyttig med delmål underveis.

Les også: Ettervirkninger av psykisk vold

Heldigvis så hadde jeg et langt levd liv før jeg etablerte en relasjon med min eks. Det var derfor lett for meg å sette meg et mål om å finne tilbake til meg selv igjen. Til den jeg var tidligere.

Bokutdrag om det å sette seg mål

Slik beskriver jeg det i boken min Vendepunkt om psykisk vold:

…”Med omstarten, tok jeg en bevisst beslutning om å finne tilbake til meg selv igjen, å finne tilbake til et liv med stabilitet, mening og en retning. Livet mitt, slik jeg levde det før jeg traff og etablerte en relasjon med denne mannen. 

Jeg tok altså et bevisst valg om å finne tilbake til den humørfylte, selvstendige og livsglade kvinnen jeg var, og livet jeg hadde tidligere. Jeg ville ta tilbake det glade livet mitt, byen min, skjærgården og fjellet som jeg er så glad i, alt som var blitt ødelagt etter årene med han. 

Jeg ville også ta tilbake mitt eget liv med mine egne rolige tankerekker og følelser, og mitt eget verdisystem. Og dette arbeidet, forsto jeg intuitivt at kunne bli utfordrende og ta tid. For tross alt hadde jeg vært i en relasjon med mannen i mange år og var selvfølgelig sterkt preget…”.

Les også: Vendepunkt – boken om psykisk vold

Jeg har lykkes med målet jeg satte meg

Nå, noen år etter at jeg kom ut av dette skadelige forholdet, kan jeg konkludere med at jeg har lykkes med målene jeg satte meg for noen år siden. Det er fint å registrere at målet jeg satte meg om å finne tilbake til meg selv, og den jeg var tidligere, var riktig for meg den første tiden etter bruddet. Nå har jeg funnet tilbake til meg selv og den jeg var tidligere. Jeg har lykkes med å finne tilbake til livet slik jeg levde det tidligere. Jeg har lykkes med målene jeg satte meg. 

Les også:Veien min ut av et psykisk voldelig forhold

Foto: Ingunn Norheim